fbpx
„There's always gonna be another mountain, I'm always gonna want to make it move (The Climb)“

Cine nu mananca fructe si legume?

de

IlonaFructe5

Am vazut in filmul Chocolat, un film frumos, romantic, dar si cu mult umor, avandu-i pe Johnny Depp si Juliette Binoche in distributie, o scena in care Johnny o intreaba pe Anouk, o fetita, daca vrea sa ii dea ciocolata cangurului ei imaginar. Fetita ii raspunde: „Nu. Cangurul meu nu e interesat de ciocolata”. Dar el insista: „De unde stie ca nu-i place daca nici nu a incercat?”, iar fetita ramane o clipa pe ganduri, apoi il intreaba si ea: „Tie iti plac viermii?”… „Poftim?”, se mira el, ingrozit. Si atunci fetita continua: „De unde stii ca nu iti plac, daca nici n-ai incercat?”. Datorita ultimei intrebari a lui Anouk, aceasta a devenit una dintre scenele mele preferate din toate timpurile.

Sunt extrem de dificila atunci cand vine vorba de mancare.

Nu mananc aproape nimic vegetal. Nu am mancat niciodata. Toata lumea ma intreaba exact cum Anouk l-a intrebat pe Johnny: „De unde stii ca nu-ti plac daca nici nu ai incercat?”. De la un timp chiar ma amuza atunci cand incerc sa fac socoteala tuturor persoanelor care mi-au pus intrebarea asta. Cred ca singura leguma pe care pot sa o mananc este cartoful (daca se poate numi „leguma”), dar daca stau sa ma gandesc mai bine, cred ca se pun si legumele din supele pe care le mananc, rar, ce-i drept. Nu am gustat vreodata o rosie aromata, un castravete sau un morcov. Fructe, pot spune ca mananc mai des. Vitaminele mi le iau, in mare parte, din piureurile de fructe pe care mi le fac parintii, din peste sau din sucul de fructe pe care il beau in fiecare dimineata. Am incercat de mai multe ori sa mananc mai sanatos, sa mananc fructe si legume crude, dar nu am putut – de fiecare data mi se facea rau. Nu sunt mandra de mine, dar nu am ce face.

Mi-am dat seama ca, de multe ori, presiunea societatii asupra noastra este nepermis de mare. Reclamele le bat vesnic la cap pe mame sa alapteze copiii, sunt pretutindeni avertismente care ne anunta sa bem multa apa, sa nu consumam mai mult de o cantitate anume de grasimi si zaharuri pe zi sau, cum scrie la televizor in pauzele publicitare, pentru o viata sanatoasa, sa consumam zilnic fructe si legume. Eu stiu din experienta mea proprie ca unii oameni pur si simplu nu pot sa manance fructe si legume, altii nu pot sa bea lapte sau sa manance carne, iar cei ce nu pot nu au nicio vina. Asa s-au nascut, iar organismul le respinge aceste alimente. Asa cum exista diferite intolerante, cum ar fi intoleranta la lactoza sau la anumite tipuri de nuci, si asta este o intoleranta. Parintii mei au inteles ca este ceva in neregula cu mine si nu ma obliga sa mananc ce nu pot, dar multi nu o fac. Foarte multa lume asaza aceste deficienta sub numele de „mofturi” iar, deseori, copiii sunt pedepsiti din pricina asta – a neputintei de a manca anumite alimente.

Imi aduc si acum aminte cu amuzament ca, acum aproape zece ani, am aparut pe o coperta a revistei Good Food. Fiind o revista in care se promoveaza hrana sanatoasa, poza cu mine trebuia sa sustina acest principiu, dar… A fost foarte greu la acea sedinta foto. Si acum tin minte cum venea mama cu capsuna langa mine, rugandu-ma sa ma prefac incantata, dar eu eram gata-gata sa-mi iau talpasita (daca nu am si facut-o, nu-mi aduc bine aminte). In orice caz, cu chiu, cu vai, am reusit sa tin capsuna in mana si sa si par cat de cat incantata de ea.

Voi ce mancati si ce nu mancati? Ce ciudatenii aveti? Ce va place, dar, mai ales, ce nu va place sa mancati?

P.S. In doar cateva zile plec in tabara din Marea Britanie, Academic Summer, o tabara gasita cu ajutorul IntegralEdu. Abia astept! O sa va tin la curent si cu ce mananc si nu mananc acolo :))

IlonaFructe1 IlonaFructe2 IlonaFructe4 IlonaFructe3

Categorii:
Adolescentisme

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Menu Title