fbpx
„There's always gonna be another mountain, I'm always gonna want to make it move (The Climb)“

O bătrânică de 30 de ani

de

La ce vârstă îmbătrânesc oamenii?

Zilele trecute am vazut un filmulet in care aceasta intrebare le era adresata mai multor tineri: „Incepand cu ce varsta poti considera pe cineva batran?”. Raspunsurile oscilau intre 40-50-60 de ani. Cei intervievati au fost apoi rugati sa exemplifice cum ar traversa un om batran strada, iar ei au inceput sa mearga incet, aplecati, cu o mana pe spinare si cu cealalta pe un baston imaginar, iar cei care incercau sa fie mai convingatori scoteau inclusiv niste gemete si vaicareli, ca doar sunt batrani, chipurile, si abia mai merg.

Partea mea preferata din filmulet vine atunci cand fiecarui tanar i se alatura o „batranica” sau un „batranel” cu care danseaza, face yoga, sare sau chiar se plimba prin platou (deoarece mai sus v-am descris traversatul strazii din punctul lor de vedere :)) ). Oricum, ce este cert este faptul ca „batraneii” le demonstreaza tinereilor ca se insala si ca sub nicio forma cineva de 40-50 de ani poate fi considerat batran.

Din punctul meu de vedere, nu exista o varsta anume incepand cu care poti fi etichetat ca fiind batran. Nu cred in aceasta teorie prin care un om isi traieste viata normal, frumos, are copii sau nu are, experimenteaza, danseaza, canta, calatoreste, dar odata cu implinirea unei varste ce marcheaza doar inca un an al vietii lui, este brusc considerat batran, ca si cum ar fi trecut granita din tara tinerilor in tara batranilor…

Ma gandesc ca daca eu, adolescenta fiind, vreau sa fac atat de multe lucruri pe care nici macar nu stiu daca o sa le pot face intr-o viata de om, daca eu am dreptul sa visez, atunci de ce „batraneii” sa nu fie la fel de indreptatiti ca si mine sa o faca?

Un prieten de-al meu care este boboc imi povestea despre cum este viata la liceu, ajungand sa imi povesteasca si despre o profesoara de-a lui, „o batranica de vreo 30 de ani” :)). Pentru tineri, oricat de open-minded ar fi, adultii intotdeauna vor parea mai mari decat sunt, chiar daca se supara uneori. Nu avem ce face, astia sunt ochii nostri de acum si asa ii vedem.

Ce nu ne dam seama este faptul ca si noi vom imbatrani si vom ajunge „batranei si batranele de 30 de ani”, caci tineretea e o boala care trece si batranetea este un noroc de care nu toti au parte…

 

Tag-uri:
· · · · · ·
Categorii:
Adolescentisme

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Menu Title